Segítség, kiégtem!

2016. augusztus 05. 10:47 - I Mészáros Zoltán I

aaeaaqaaaaaaaadiaaaajduzmti5ztu2ltywyzktndkzns04ztg2ltm3mtcyzdi5ytfhng.jpg

A kiégés szindrómája egyre gyakoribb a mai világunkban, azonban felismerése és kezelése sokszor nem fektetünk elég hangsúlyt. 

De mi is az a kiégés?

Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus alkotta meg a fogalmat. Először egészségügyi dolgozóknál vette észre a jelenséget, amiről kiderült, hogy minden munkavállalót érinthet. Az ő definíciója szerint;

„Krónikus emocionális megterhelés, stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek”

Forrás: Új Pedagógiai Szemle 2001 május

A fokozott és állandósult stresszes állapot, a lelki megterhelés, az elismerés folytonos hiánya, munkahelyi konfliktusok, vagy az önértékelési zavarok mind-mind előidézhetik a burnout jelenségét. 

Mik a kiégés tünetei?

A kiégés tünetei igen sokfélék lehetnek. A kimerültség, a motiváció csökkenése, koncentrációs zavarok, depresszív hangulat, erős hangulatingadozás (amely konfliktusokhoz vezethet), teljesítménybeli csökkenés, düh vagy agresszió, önértékelési zavarok mind-mind tünetként jelentkezhetnek.

Engem is érinthet?

Bár a jelenség felfedezésekor, alapvetően a segítő szakmákban lévőknél diagnosztizálták a betegséget, mára kiderült, hogy szakmától és pozíciótól függetlenül bárkit érinthet a kiégés. 

Mit tehetek ellene?

Az első lépés mindig a felismerés. Ha látjuk magunkon, hogy baj van, ne féljünk segítséget kérni. A kiégésnek számos szintje lehet, és a gyökere is olykor igen változó mélységekre nyúlik vissza. Az önkezelés (szabadság, sport, tudatosság, munkahelyváltás) is sok esetben segít, de bizonyos esetekben mindenképp érdemes szakemberhez fordulni.

Neked mi a kiégéssel való tapasztalatod? Válaszodat szívesen várom kommentben!

Amennyiben szeretnél tovább beszélgetni a témáról, vagy úgy érzed, szükséged lenne munkahelyváltásra, szívesen várom megkeresésedet az alábbi elérhetőségre! Cégünknél folyamatosan vannak IT és mérnöki területen lévő álláslehetőségek. 


Mészáros Zoltán

Munkavállalási tanácsadó
zm@tech-people.com
Linkedin profil 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munkamoral.blog.hu/api/trackback/id/tr518949772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása