Létezik-e a tökéletes önéletrajz?

2016. július 18. 08:00 - I Mészáros Zoltán I

mps-papers-falling.png

A konstruktivizmus jegyében érdemes újrafogalmaznunk a kérdést. Valahogy így:

Létre tudom-e hozni a saját, egyénre szabott önéletrajzomat?

A válasz röviden: IGEN! Az elkövetkezendő sorok célja nem a különböző operatív tanácsok felsorolása, most inkább egy kicsit mélyebbre ásunk...

A CV valójában nem más mint személyiségünk és tudásunk lenyomata. Iskolai végezettségünk és szakmai tapasztalataink egyértelműen lekövethetőek, de hol bújik meg a személyiségünk?

A konstrukcióban.

Egy ember személyéről mi sem árul el többet, mint hogy a saját szakmai életútját tartalmazó adathalmazt milyen konstrukcióba önti formába. Gondoljunk csak bele: mennyivel más képet ad, ugyanolyan képzettségű és szakmai hátterű önéletrajz, ha megfelelően ki vannak emelve a fontos részek, vagy logikailag megfelelő sorrendben van, mintha csak kitöltünk egy  10 oldalas europass önéletrajzot. Érdemes kiemeléseket, finom színeket használni, ezzel is kihangsúlyozva a megpályázandó álláshoz tartozó legfontosabb pontokat önéletrajzunkban.

Az europass a lehető legnagyobb értékeket veszi el: az egyéniséget és az átláthatóságot.

Hiába a könnyed kitöltési lehetőség, ha a munkaerőpiacon futott versenyben hátrányba kerülünk emiatt. Gondoljunk csak bele: egy HR-es egy pozícióra sokszor több mint 100 cv közül kell kiválasztani a lehető legmegfelelőbb munkavállalót. Érthetően az önéletrajzokat szelektálni fogja; alapvetően a cél az, hogy az elvárt szakmai tudás felmérésével, de döntését erősen tudjuk befolyásolni a cv felépítésével is.

Mint mindenhol, itt is a legfontosabb: a hitelesség. 

A különböző sablonok jó kiinduló  alapot és keretet tudnak adni egy önéletrajzhoz, de semmiképp se kövessük el azt a hibát, hogy nem perszonalizáljuk az anyagot. Természetesen nagyon fontos, hogy utánanézzünk a különböző tanácsoknak, tippeknek és trükköknek, (hisz ezek által vértezhetjük fel magunkat tudással), de azokkal az eszközökkel nekünk kell összekalapálni az önéletrajzunkat, nem pedig egy cv gyártó robotnak. 

Összességében tehát azt tanácsolom mindenkinek, hogy önéletrajzát mindig  személyre szabva, aktualizálva, mindig az álláshirdetésnek megfelelően készítse el! 

 

Gyakorlati tippek hamarosan :)

ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK ITT

Ha tovább szeretnél beszélgetni a témáról, bátran keress az alábbi elérhetőségeken!

Mészáros Zoltán
Munkavállalási tanácsadó
zm@tech-people.com
Linkedin profil

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://munkamoral.blog.hu/api/trackback/id/tr648855052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása