Mindenkinek foglalkoznia kell az informatikával?

2016. július 11. 09:38 - I Mészáros Zoltán I

aaeaaqaaaaaaaadsaaaajgvmzgiwzdljltixmwetngqzmc05ngjlltqzzmi0zjg4ywfkng.png

A válasz tömören: igen. 2016-ban nem mehetünk el amellett, hogy a munkák nagy része, legyen szó egy bolti pénztárosról, irodai alkalmazottról, vagy akár egy CEO-ról, szüksége van bizonyos informatikai képességekre. 2014-ben az USA-ban a top 25 legjobban fizetett, azaz egyben a legértékesebb munkaerők között egy sem volt, amihez nem kellett volna IT tudás vagy képesség.

De milyen képességek ezek?

Az informatika hatalmas birodalmában millió lehetőségünk van. A szövegszerkesztéstől kezdve a grafikai programokon át egészen a programozásig rengeteg skill elsajátítása között válogathatunk.



Ezért is elképesztő az a nemrég Brüsszelben közzétett tanulmány, melyben elmondják, Európában 41% míg Magyarországon 50% azoknak a 16 és 74 év közöttiek aránya akik alapvető digitális jártassággal sem rendelkeznek. (Forrás: BruxInfo.)

Egy másik tanulmány szerint Magyarországon 22 ezer informatikus hiányzik, ami majdnem megegyezik a Makó város teljes lakosságának számával. 

Forrás: Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ)

Hiába a végtelen érdeklődés és befogadókészség, ha nincs mögötte megfelelő oktatási háttér.  A helyzet jelentőségét felismerték, és számos szervezet megtette a megfelelő lépéseket, hogy hazánk fiai és lányai megfelelő informatikai képzést kapjanak. Sajnos ezek még nem forrottak ki teljesen, ezért sokszor csak önnön motivációnkon vagy szülői útmatáson múlik, hogy valaki elkezdjen foglalkozni a témával. Lehetőség pedig számtalan akad! Mind az online kurzusok, mind az IT iskolák, táborok és szakkörök terén rengeteg lehetőségünk van. (Néhány tipp: LINK )

...és a felnőttek?

Soha nem késő felzárkózni. Mind felnőtt mind idős korban lehetséges az élethosszig tartó tanulás. Számos tanulmány bizonyítja, hogy idős korban a kristályos intelligencia ( ez  felelős azért hogy a tanult ismereteket, élettapasztalatokat hatékonyan tudjuk alkalmazni) semmit sem változik. Az élethosszig tartó tanulás fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. (Ha bővebben érdekel a téma: Az időskori memória és informatikai tanulása - Kitekintés)

Természetesen a probléma a munkaadók számára is jelentős: számos megoldást tudnak nyújtani a fejvadász cégek is.

Ha tovább szeretnél beszélgetni a témáról, vagy IT szakembereket keresel, nyugodtan keress az alábbi elérhetőségeken!

Mészáros Zoltán

Munkavállalási tanácsadó
zm@tech-people.com
Linkedin profil

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://munkamoral.blog.hu/api/trackback/id/tr838856696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2016.07.12. 13:52:45

Sokkal jobb lenne a helyzet, ha az it oktatásban esetleg szakértők dolgoznának, nem pedig felokosított technikatanárok.
süti beállítások módosítása